Zaparcia to jedno z najczęstszych problemów trawiennych. Definiuje się je jako trudności z wypróżnianiem, zwykle związane z nieregularnymi lub zbyt rzadkimi ruchami jelit. Jednym ze sposobów leczenia zaparć jest dieta, która może pomóc w regularnym oddawaniu stolca oraz łagodzeniu objawów.
Dużym wsparciem są leki przeczyszczające zaparcia, takie jak np. https://www.i-apteka.pl/pol_m_Uklad-pokarmowy_Przeczyszczajace-zaparcia-545.html, kapsułki czy też preparaty z błonnikiem, ale można jest stosować w przypadku krótkotrwałych dolegliwości, podobnie jak lewatywy. Dlaczego cierpimy na zaparcia? To przede wszystkim niehigieniczny tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz choroby metaboliczne, pokarmowe i jelitowe. W przypadku zaparć można pomóc sobie, spożywając odpowiednie produkty.
Co należy jeść, kiedy masz zaparcia?
Przede wszystkim włącz do dziennego menu produkty bogate w błonnik. Oto lista, która zawiera żywność sprzyjającą regulowaniu ruchów jelit i łagodzeniu objawów zaparć:
- owoce i warzywa bogate w błonnik pobudzają perystaltykę jelit; zaleca się spożywanie różnorodnych darów natury, ale szczególnie jabłek, moreli, brzoskwiń, śliwek, jagód, truskawek, bananów, brokułów, marchwi, cukinii, szpinaku i jarmużu,
- produkty zbożowe, takie jak pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, kasza gryczana, ryż brązowy i pełnoziarnisty makaron pomagają w zapobieganiu zaparciom, ponieważ zawierają duże ilości błonnika,
- orzechy i nasiona, czyli siemię lniane, orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne i nasiona dyni oprócz błonnika zawierają zdrowe tłuszcze, które są wsparciem w utrzymaniu zdrowych jelit,
- produkty fermentowane, czyli jogurt, kefir, kwaszone ogórki i kimchi są źródłem bakterii, które pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
Podstawową rzeczą jest zwiększenie spożycia błonnika do 40-50 g dziennie oraz wypijanie szklanki ciepłej wody rano, na czczo. Można też sięgnąć po kiszoną kapustę oraz suszone śliwki. Te produkty niemal „od ręki” rozwiązują problemy z wypróżnianiem.
Co wykreślić z diety, jeśli cierpisz na zaparcia?
Podczas trudności z wypróżnianiem należy unikać spożywania produktów, które mogą powodować zaparcia lub potęgować nieprzyjemne objawy. Zalicza się do nich:
- produkty wysoko przetworzone i bogate w złe tłuszcze, takie jak fast foody, chipsy, i smażone potrawy,
- produkty zawierające dużo cukru – słodzone napoje, desery, słodycze,
- napoje alkoholowe i kofeinowe, czyli kawa, herbata i cola, ponieważ mogą one prowadzić do odwodnienia organizmu,
- białko zwierzęce – mięso, jaja i nabiał spożywane w nadmiarze, mogą sprzyjać zaparciom.
Dieta ma kluczowe znaczenie. Jednym z najważniejszych antydotów jest błonnik, który reguluje trawienie i przyspiesza ruch jelit. Innym ważnym aspektem diety jest ilość wody, którą pijemy. Jest ona kluczowa, ponieważ pomaga utrzymać miękkie stolce i ułatwia ich przesuwanie się w jelitach. Osoby z zaparciami powinny pić co najmniej 8 szklanek wody dziennie, aby zapobiegać odwodnieniu i ułatwić sobie wypróżnianie.