Korzyści z piwa
Najstarszym napojem alkoholowym, który jest powszechnie spożywany na całym świecie, jest piwo. Jest on preferowany przez większość ludzi po herbacie i wodzie. Piwowarstwo jest terminem używanym do określenia aktu produkcji piwa. Jest to napój alkoholowy, który jest konfekcjonowany i sprzedawany w puszkach i butelkach. Składnikami piwa są: jęczmień słodowy zdolny do scukrzania (w przeliczeniu na cukry), a następnie fermentacji (w przeliczeniu na dwutlenek węgla i etanol), woda, aromat chmielu i drożdże piwowarskie do produkcji fermentacji.
Jest wiele korzyści zdrowotnych piwa.
Teraz omówimy zalety piwa – korzyści płynące z picia piwa:
Walka z rakiem
Rak jest śmiertelną chorobą. Rozprzestrzenia się on z dnia na dzień wśród ogółu społeczeństwa. Powinniśmy zachować należytą staranność, aby uchronić się przed chorobą. W produkcji piwa stosuje się chmiel i znajduje się w nich związek flawonoidowy o nazwie Xanthohumol (chmiel), który jest pomocny w chemoprewencji nowotworów raka prostaty. Jest to najlepszy środek do walki z rakiem. Dostarczane są przez niego polifenole (z powodu ziaren używanych do fermentacji).
- Minimalizacja ryzyka chorób układu krążenia
Zminimalizowanie ryzyka chorób układu krążenia jest częścią korzyści płynących z piwa. Możemy być chronieni przed chorobami serca (poprzez unikanie tworzenia się związku znanego jako homocysteina) przez witaminę B6. Witamina B6 zawarta jest w piwie. Efekt przerzedzenia krwi jest zapewniony przez tą witaminę co zapobiega powstawaniu zatorów w tętnicach wieńcowych. Ryzyko zapalenia można zmniejszyć poprzez umiarkowane spożycie piwa. To zapalenie jest odpowiedzialne za miażdżycę (fantazyjna nazwa dla zatkanych tętnic). Innymi słowy, piwo jest również przydatne w zapobieganiu miażdżycy.
Zdrowie nerek
Funkcjonowanie naszego organizmu zależy od nerek. Nerka jest główną częścią naszego organizmu. Według fińskich badaczy, ryzyko rozwoju kamieni nerkowych o 40 procent można zminimalizować poprzez codzienne spożywanie jednej butelki piwa. Jeśli pijemy piwo nadmiernie, doprowadzi to do częstego oddawania moczu, co jest pomocne w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania nerek. Uwalnianie wapnia z kości może być spowolnione ze względu na obecność w nim chmielu. Spowoduje to zapobieganie rozwojowi kamieni nerkowych. Dlatego też, jeśli policzymy korzyści płynące z piwa, jednym z nich jest utrzymanie zdrowia nerek. Dobroczynne działanie guawy i dobroczynne działanie ziaren granatu również utrzymuje zdrowie nerek.
Zmniejszone ryzyko cukrzycy
Najczęstszym zaburzeniem naszego normalnego życia jest cukrzyca. Zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę jest uwzględnione w piwnych świadczeniach. W 2011 roku, według naukowców z Uniwersytetu Harvarda, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 można zmniejszyć nawet o 25 procent poprzez spożywanie jednej lub dwóch szklanek piwa dziennie. Wrażliwość na insulinę zwiększa się w wyniku picia piwa, a zwiększona wrażliwość na insulinę jest pomocna w zapobieganiu cukrzycy. Dostarcza rozpuszczalnego błonnika, który jest pomocny w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Pomocne w utracie wagi
Zwiększanie rozmiaru brzucha jest nie tylko szkodliwe dla naszego zdrowia, ale również niszczy nasze piękno. Posiadanie ciała w dobrej formie jest marzeniem każdego człowieka. Według naukowców, możemy zrzucić kilka kilogramów pijąc piwo. Według badań opublikowanych przez naukowców szanse zespołu metabolicznego mogą być zmniejszone (stan obejmujący otyłość, wysokie ciśnienie krwi, zły poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) cholesterolu i wysoki poziom cukru we krwi) przez związek znany jako xanthohumol (występujący w chmielu).
Zapobieganie niedokrwistości
Jeśli w naszym organizmie brakuje kwasu foliowego i witaminy B12, prowadzi to do niedokrwistości. Kwas foliowy i witamina B12 są dostarczane przez piwo. Oprócz zapobiegania niedokrwistości, jest również pomocne w utrzymaniu dobrego stężenia, normalnego wzrostu i dobrej pamięci. Jest również pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Tak więc, omówiliśmy korzyści płynące z picia piwa. Chociaż piwo jest napojem alkoholowym, ma tak wiele zalet zdrowotnych. Pijąc piwo możemy zapobiec wielu schorzeniom i chorobom.