NajnowszeZdrowie i uroda

Czarna jagoda – tajemniczy produkt leczniczy.

Czarna jagoda - tajemniczy produkt leczniczy. 1
24.8Kodsłon

Tajemniczy składnik używany już w średniowieczu przez zielarzy, który wzmacnia serce, poprawia wzrok, Przez naukowców uznany za najlepszy z produktów. Przydatnych w profilaktyce chorób nowotworowych. Także wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera i Parkinsona.

Okazuje się, że Polacy leczą się sami… poprzez spożywanie różnych produktów które mają sprawdzone działanie lecznicze.

Co to za produkt?

Odkryj czarną jagodę! Vaccinium myrtillus L..

To ją – wzięli pod lupę naukowcy i obwieścili: czarna jagoda, to… super produkt żywieniowy i leczniczy!

Jakie są właściwości lecznicze?

Borówka czarna, to jeden z najstarszych środków leczniczych. Już w średniowieczu, medycy i zielarze zalecali spożywanie czarnych jagód w celu niszczenia robaków w przewodzie pokarmowym, przy zaparciach oraz walce z biegunką.

Czarną jagodę, stosowano również do leczenia kaszlu, zapalenia gardła, gruźlicy płuc czy owrzodzenia dziąseł.

Borówką czarną, polecano także do leczenia zapalenia dróg moczowych i pęcherza. Także dziś, owoce czarnej jagody są powszechnie wykorzystywane w medycynie i farmakologii.

I tak, np. ze względu na łagodne działanie, lekarze zalecają (między innymi) jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u małych dzieci… Co zatem ma w środku, garść czarnych jagód? To skarbnica witamin, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy.

Naukowcy z American Institute for Cancer Research (AICR), uznali nawet czarną jagodę (oraz pozostałe owoce jagodowe), za jeden z najlepszych produktów przydatnych w profilaktyce chorób nowotworowych!

Poza wymienionymi wyżej składnikami odżywczymi – czarne jagody zawierają także: garbniki (do 15%); kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy); pektyny; sacharozę; antocyjaniany; karotenoidy; resweratol, kwas foliowy i elagowy; wakcyninę; flawonoidy oraz glikozydy.

Można śmiało powiedzieć, że czarna jagoda przeżywa obecnie rozkwit zainteresowania. A to wszystko – za sprawą doniesień naukowych na temat jej potencjału w walce z różnymi schorzeniami i chorobami. Co zatem jeszcze, potrafi czarna jagoda?

Czarna jagoda i cukrzyca.

Borówka czarna, to doskonały produkt dla cukrzyka. Ma niski indeks glikemiczny oraz dużo błonnika. Dzięki temu, nie podnosi gwałtownie stężenia glukozy we krwi (a tak jest, gdy zje się np. banana czy kiść winogron).

Swój piękny fioletowo-czarny kolor, borówka czarna zawdzięcza barwnikom takim jak antocyjaniany. Ale antocyjaniany, mają przede wszystkim silne działanie antyutleniające i przeciwnowotworowe.

Antyutleniacze pochodzące z czarnych jagód obniżają poziom „złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego  (HDL). Antocyjaniany są również skutecznym narzędziem w walce z powikłaniami towarzyszącymi cukrzycy (np. z nadwagą, bo nie zawierają niezdrowych tłuszczy).

Zawarte w jagodach garbniki (7% zawartości) oraz błonnik, neutralizują toksyny pokarmowe i blokują ich wchłanianie przez błony śluzowe. A fioletowo-czarny barwnik antocyjanianowy, hamuje rozwój bakterii. Osłabione bakterie nie mogą się przytwierdzić do błon śluzowych, zostają sklejone przez garbniki i wydalone.

Czarne jagody poleca się cukrzykom, ponieważ zawierają one substancję podobną do naturalnej insuliny, czyli wakcyninę (zwaną także roślinną insuliną) która pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Poza tym, czarna jagoda chroni organizm cukrzyka przed skutkami hiperglikemii.

garść świerzych borówek amerykańskich w ręce

Sokoli wzrok i czarna jagoda. 

Nie wszyscy wiedzą o tym, że brytyjscy piloci z Royal Air Force (RAF) podczas II Wojny Światowej – regularnie jadali przed nocnymi lotami… dżemy z czarnych jagód!

Dlaczego?

Ponieważ zauważyli: szybszą adaptację oczu do ciemności, polepszenie widzenia nocnego oraz przywrócenie ostrości widzenia po ostrym błysku światła…

Te niezwykłe właściwości czarnych jagód, wiele lat później potwierdzili naukowcy. Okazało się, że antocyjaniany wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu. Przyspieszają syntezę rodopsyny, barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka – odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła.

Natomiast karotenoidy, powodują hamowanie negatywnych zmian w oczach. Zaobserwowano nawet, że potrafią zmniejszyć zmętnienie rogówki!

Inne badania, wskazują zaś na poprawę wrażliwości siatkówki i zwiększenie pola widzenia u pacjentów z krótkowzrocznością lub jaskrą…

Poza tym, karotenoidy (głównie luteina i zeaksantyna) działają wybitnie profilaktycznie. Chronią oko i plamkę żółtą przed zwyrodnieniem i spowalniają procesy starzenia. (Zwyrodnienie plamki żółtej dna oka, to choroba degeneracyjna, która postępuje z wiekiem. Polega ona na nieodwracalnym uszkodzeniu plamki żółtej a co za tym idzie, do ślepoty).

A czy prawidłowe widzenie, (przy kiepskim oświetleniu) jest ważne tylko dla pilotów czy kierowców? Oczywiście, że nie. Jest ważne, także dla (między innymi) górników, młynarzy, kominiarzy czy pracowników kamieniołomów oraz cementowni.

Co więcej, dla wyżej wymienionych – wręcz zaleca się jedzenie czarnych jagód. Dlaczego? Ponieważ czarne jagody nie tylko dbają o ich wzrok – ale także, chronią ludzi przed pylicą!

Czarna jagoda i zdrowe serce.

Obecnie wiadomo, że antocyjaniany w które obfituje borówka czarna – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne i to nawet w bardzo niskich stężeniach. A co za tym idzie, wyraźnie poprawiają przepływ krwi w naczyniach żylnych (szczególnie kapilarnych).

Badania pokazały również, że antocyjaniany chronią ściany żył i kapilar przed wzrostem przepuszczalności, powodowanym przez nadciśnienie. Okazało się też, że antocyjaniany zmniejszają uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych powstałe w wyniku niedokrwienia!

Czarna jagoda, zawiera także antocyjanian szczególny. A mianowicie – myrtyllinę która odpowiedzialna jest za elastyczność naczyń krwionośnych. Ale nie tylko. Myrtyllina wraz z żelazem, bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi.

To dzięki temu, skutecznie przeciwdziała anemii. Innymi słowy, borówka czarna ma niezwykle korzystny wpływ na nasze serce i cały układ krwionośny.

Czarna jagoda jako produkt antynowotworowy.

Borówka czarna, została uznana przez naukowców z AICR, za jeden z najlepszych produktów przydatnych w profilaktyce chorób nowotworowych. Antynowotworowe właściwości mają obecne w borówkach dwa kwasy – foliowy i elagowy.

Ten pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast, przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Podobne działanie przeciwnowotworowe, ma również resweratol oraz pozostałe flawonoidy. Związki te chronią DNA komórki przed uszkodzeniem – a gdy już do tego dojdzie, wspomagają jego naprawę. Poza tym, flawonoidy działają wybitnie anty-zapalnie, a także zmniejszają tempo wzrostu komórek rakowych.

Innymi słowy – regularne spożywanie czarnych jagód, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, piersi czy płuc.

Czy można wybrać się do lasu i spożywać czarne jagody prosto z krzaczka?

Albo prosto z kosza czy łubianki zakupionej na placu targowym? Okazuje się, że NIE! Dlaczego?

Ponieważ owoce czarnej jagody, (czy inne owoce leśne, np. poziomki) mogą być zanieczyszczone… I tym sposobem, możemy nabawić się groźnej choroby pasożytniczej, zwanej bąblowicą! Zarówno borówki czarne jak i inne owoce leśne, mogą być zanieczyszczone jajami i larwami tasiemca bąblowcowego, roznoszonego przez chore zwierzęta np. wilki czy lisy…

Jeśli chore zwierzę obsika krzaczek czarnej jagody – to automatycznie jaja i larwy tasiemca bąblowcowego, znajdą się na owocach borówki czarnej… A następnie, trafią do organizmu człowieka i zaczynają wędrować do różnych narządów (np. do nerek, płuc, wątroby czy mózgu).

Tam rozrastają się tworząc tzw. wągry które wypełnione są setkami główek tasiemca… Najgorsze jest to, że człowiek nic na ten temat nie wie! Podstępna choroba, nie daje bowiem często, żadnych negatywnych objawów.

Mało tego – bywa tak, że człowiek chory na bąblowicę, zaczyna odczuwać silne bóle ze strony chorych narządów wewnętrznych i ciężko chorować, dopiero po kilku latach…

Dlatego też, aby nie dopuścić do powstania bąblowicy i cieszyć się smakiem leśnych jagód czy poziomek, należy bezwzględnie myć te przysmaki przed spożyciem…

Gdzie najlepiej kupować czarną jagodę?

Najlepszym miejscem są miejscowi mali producenci. Wręcz pasjonaci borówek. Prawdopodobnie nie stosują oni żadnych chemikaliów. I można liczyć, że od nich produkt jest zdrowy naturalny i najwyższej jakości. 

Na zakończenie, dobra informacja dla osób starszych.

Obecnie uważa się, że spożywanie czarnych jagód, może mieć wpływ na rzadsze występowanie chorób degeneracyjnych mózgu (chodzi tu głównie o chorobę Alzheimera i Parkinsona).

Dlaczego?

Ponieważ antocyjaniany zawarte w czarnej jagodzie – są tak silne, że dosłownie wymiatają wolne rodniki, które są sprawcami procesów zapalnych i degeneracyjnych, nie tylko w komórkach mózgowych.

A Ty już regularnie spożywasz czarną jagodę? 

Zostaw odpowiedź

livefree.pl
Autor nad autorami. Tajemniczy i mądry. Przeszedł już niejedno i ma ogromny bagaż doświadczeń, którymi chce dzielić się tutaj na portalu.