JedzenieStyl życia

Superfoods – czym tak właściwie jest? Jakie produkty zaliczają się do tej kategorii?

superfoods
2.18Kodsłon

Superfoods to żywność ciesząca się bardzo dużą popularnością zarówno ze strony młodych, jak i nieco bardziej dojrzałych odbiorców. To nieprzetworzone produkty spożywcze pochodzenia naturalnego, które zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Można do nich zaliczyć m.in. warzywa, owoce, ryby czy też różnego rodzaju przyprawy. Jeśli ktoś chciałby wprowadzić żywność superfoods do własnej diety, powinien to skonsultować z dietetykiem i wspólnymi siłami wybrać najkorzystniejsze artykuły spożywcze. Może to być uzależnione m.in. od wykonywanego zawodu, uprawianej aktywności fizycznej, nietolerancji pokarmowych, przyjmowanych leków, chorób, itd. Superfoods to jeden z najchętniej wybieranych sposobów na dostarczenie do swojego organizmu cennych substancji, dzięki którym można wesprzeć pracę poszczególnych układów i narządów. Najpierw warto się jednak dowiedzieć, które warzywa, owoce i inne produkty zaliczają się do tej kategorii.

Superfoods – co trzeba wiedzieć?

Nikogo nie powinien dziwić fakt, że żywność superfoods jest obecnie rozpowszechniona na tak szeroką skalę. To cenne źródło antyoksydantów, dzięki czemu możemy doprowadzić do znacznego spowolnienia procesu starzenia się komórek w naszym organizmie. Dodatkowo zahamujemy rozwój i szkodliwe działanie wolnych rodników.

Artykuły spożywcze wchodzące w skład superfoods są doskonałą alternatywą dla suplementów diety (które nie charakteryzują się naturalnym pochodzeniem). Co istotniejsze takie produkty znajdziemy w wielu sklepach – stacjonarnych, jak i internetowych. Mogą to być sklepy ze zdrową żywnością, ale też supermarkety i osiedlowe warzywniaki. Wystarczy się dobrze rozejrzeć i kupić dla siebie idealne produkty, najlepiej po konsultacji z dietetykiem.

Superfoods – co możemy zaliczyć do tej grupy?

Niektóre osoby nie za bardzo zdają sobie sprawę z tego, co konkretnie możemy zaliczyć do grupy produktów superfoods. Oczywiście potrzebna jest w tym zakresie dostatecznie rozwinięta wiedza, dlatego na samym początku porozmawiajmy ze specjalistami, a dopiero potem wybierzmy się na jakiekolwiek zakupy. Wśród artykułów superfoods na szczególne uznanie zasługują m.in.:

  • kurkuma,
  • korzeń Maca,
  • guarana,
  • nasiona chia,
  • komosa ryżowa,
  • jagody Goji,
  • jagody acai.

Godne uwagi jest to, że niektóre z tych produktów możemy jeść w pojedynkę, a inne posłużą nam do urozmaicenia przygotowywanych dań i deserów (pełnią funkcję ozdobną oraz dodają potrawom aromatu). 

Jeśli chodzi o jagody acai powinniśmy mieć na uwadze to, że są cennym źródłem witamin z grupy B, C, E oraz A. Odpowiedzialne za poprawę odporności ludzkiego organizmu i zmniejszenie ryzyka występowania infekcji wirusowych. Nasiona chia są z kolei doskonałym źródłem błonnika i kwasów tłuszczowych Omega-3. Korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, a do tego wspomagają trawienie, pracę mózgu i układu nerwowego. Wiedzmy, że komosa ryżowa może być idealną alternatywą dla dobrze nam znanych kasz i zbóż. Zawiera w sobie dużo białka, jest lekkostrawna i sycąca. Ma niebagatelny wpływ na szybszą regenerację mięśni po zakończonym treningu i można ją wykorzystywać np. jako dodatek do sosów, sałatek i gulaszu.

Superfoods a polska kuchnia – na co zwrócić uwagę?

Omawiane wyżej produkty z grupy superfoods są dość egzotyczne, dlatego zastanówmy się teraz jakie artykuły możemy zaliczyć do tej kategorii w przypadku kuchni polskiej. Chodzi tutaj przede wszystkim o znany i ceniony czosnek, który jest postrzegany jako naturalny antybiotyk i skutecznie zwalcza rozmaite infekcje wirusowe, grzybicze oraz bakteryjne. Możemy go zauważyć w wielu polskich daniach, dlatego nie powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Zwróćmy również uwagę na morskie ryby, które:

  • zawierają w sobie spore ilości kwasów tłuszczowych Omega-3,
  • wspierają pracę układu nerwowego,
  • korzystnie wpływają na mózg,
  • redukują poziom złego cholesterolu.

Takie produkty najlepiej spożywać w postaci duszonej lub pieczonej. Poza wspomnianymi wyżej artykułami weźmy pod lupę buraki, które są doskonałym źródłem witamin i żelaza. Można z nich przygotować zupę, sałatkę czy też stworzyć z nich sok (przyda się to np. biegaczom, lepsze dotlenienie mięśni w trakcie treningu). Jednocześnie na uwagę zasługują takie produkty, jak: brukselka (witamina C, wapń i kwas foliowy), pomidory, biała kapusta, cebula, jarmuż, kiszone ogórki, brokuły, olej lniany i siemię lniane. Jest tego naprawdę sporo, a ostateczna decyzja należy wyłącznie do nas samych. Przeanalizujmy swoje preferencje kulinarne i na tej podstawie dobierzmy dla siebie optymalną żywność superfoods

Superfoods – jak jeść tego typu produkty? Podstawowe zasady

Kluczowym aspektem jest jeszcze to, jak jeść produkty typu superfoods. Zapoznajmy się z podstawowymi zasadami, tak aby mieć pewność, że działamy na korzyść własnego organizmu. Niektóre z tych produktów można zakupić w formie sproszkowanej i znajdziemy w nich mnóstwo cennych witamin. Może to być doskonały dodatek do II śniadania lub koktajlu. Jeśli jednak są to produkty w tradycyjnej postaci (np. pomidory), warto je jeść na surowo (pełnowartościowy posiłek).

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na te artykuły, które są już rozpowszechnione na terenie Polski i mamy do nich łatwy dostęp (czosnek, ryby, pomidory, cebula), a następnie sięgajmy po te bardziej egzotyczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby je ze sobą połączyć, ale poprośmy o wsparcie doświadczonego dietetyka. Nawet niewielkie ilości produktów z grupy superfoods pozytywnie wpłyną na nasz organizm (np. odporność, mózg i zabezpieczenie przed infekcjami). Może to być też urozmaicenie naszej codziennej (dotychczasowej) diety.

Superfoods – krótkie podsumowanie

Cały artykuł o żywności superfoods zasługuje na krótkie podsumowanie. Pamiętajmy o tym, że jest to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, w której możemy znaleźć cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Artykuły należące do grupy superfoods są bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki którym uchronimy się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowolnimy proces starzenia się komórek. Mogą być urozmaiceniem naszej diety oraz alternatywą dla suplementów (które nie cechują się pochodzeniem naturalnym). Dobieranie żywności superfoods warto skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.

Jeśli chcemy przeanalizować egzotyczne produkty wchodzące w skład superfoods, nie ominiemy z pewnością: kurkumy, jagód Goji, jagód acai (witaminy z grupy B, A, E oraz C – poprawa odporności), nasion chia (błonnik i kwasy tłuszczowe Omega-3, korzystny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit), korzenia Maca, guarany i komosy ryżowej (duża dawka białka, szybsza regeneracja mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym, dodatek do sosów, sałatek i gulaszu). W polskiej kuchni artykuły superfoods również cieszą się coraz większą popularnością. Zaliczymy do nich: pomidory (najlepiej surowe, pełnowartościowy posiłek), jarmuż, cebulę, czosnek (zwalczanie infekcji grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych), morskie ryby (kwasy tłuszczowe Omega-3, wsparcie pracy układu nerwowego i mózgu, redukcja poziomu złego cholesterolu, najlepiej w postaci duszonej lub pieczonej), buraki (witaminy i żelazo), brukselkę (kwas foliowy, wapń i witamina C), kiszone ogórki, białą kapustę, brokuły, olej lniany i siemię lniane.

Niektóre produkty superfoods możemy kupić w postaci sproszkowanej i dodać je np. do koktajlu lub II śniadania. Te tradycyjne najlepiej spożywać na surowo. Wszystko kupimy w sklepach osiedlowych, supermarketach, warzywniakach, jak i przez Internet.

Zostaw odpowiedź

livefree.pl
Autor nad autorami. Tajemniczy i mądry. Przeszedł już niejedno i ma ogromny bagaż doświadczeń, którymi chce dzielić się tutaj na portalu.